Mallorcan Design and flowering almond trees

Ametlla + va nàixer el 2010 a Palma de Mallorca com una empresa amb la intenció de crear i dissenyar productes derivats de l’ametlla de Mallorca.

Si més no, han de ser el resultat d’un estudi exhaustiu per aconseguir l’equilibri entre el bon menjar i la bona nutrició. Aquesta és la filosofia de la nova empresa fundada per cinc sòcies de perfils molt diferents:

Els protagonistes d’aquesta història són els següents:

 • Gemma Bes Padrós, llicenciada en Nutrició per la Universitat King’s College de Londres i diplomada en Dietètica i Nutrició. Ha treballat en Hospitals i Clíniques de prestigi, addicionalment ha collaborat amb diferents revistes i ha collaborat en diferents programes de televisió;
 • Dolça Feliu Aymar, llicenciada en Psicologia, diplomada en Fisioteràpia i amb un Màster en Administració i Direcció d’Empreses, ha desenvolupat la seva carrera professional en la gestió de projectes i equipe;
 • Bàrbara Flaquer, formada, en disseny d’interiors i disseny de producte, a l’escola Eina de Barcelona i especialització en interiorisme i mobiliari a la Universitat Politècnica de Catalunya; Maria del Mar Socias Camacho, llicenciada en Filosofia i Lletres, ha desenvolupat la seva carrera professional a la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears, experta en intermediació i orientació laboral i dirigint el Departament d’Orientació i Inserció Professional;
 • Catalina Cañellas, ha desenvolupat la seva carrera professional en el sector turístic gestionant diferents hotels.

Som conscients que el perfil de l’equip emprenedor és un dels factors que més influeix en l’èxit d’un projecte. En el nostre cas la varietat i la complementarietat de les nostres trajectòries personals i professionals, aquests col·laboren a que sigui una de les nostres grans fortaleses combinant: capacitat per negociar, networking, creativitat i coneixement del mercat.

Per aconseguir els objectius imposats emprenen la tasca de dissenyar una gama de productes que aportin, a més, el gust per la bona cuina i el record d’antics sabors típics de Mallorca perquè es descobreixin arreu o es redescobreixin a casa.

Ametlla + és el resultat d’aquesta filosofia, és a dir, recupera l’ametlla com a producte base i matèria primera per a promoure i sustentar les receptes d’aquella cuina tradicional que ens han deixat els avis. Però a més, els productes Ametlla + han de servir per aportar els sabors de sempre, aquells que procedien de la qualitat de les matèries primeres i dels llargs temps emprats en l’elaboració de les receptes, però aplicant-los a la cuina i les maneres de cuinar d’avui.

Objectius del projecte

El motiu del projecte, però, podríem dir que és una història d’amor amb la nostra tradició i amb la nostra cultura. Aquest projecte neix amb la intenció de transformar un producte autòcton, l’ametlla mallorquina, que considerem té una infinitat de possibilitats i pot trobar el seu lloc en el mercat actual.

Avui en dia ja no són un producte gens rentable i viuen un creixent abandó. Es una roda causal, es recullen menys ametlles, fet que provoca una disminució de la floració dels arbres.

L’hivern és l’època de la flor d’ametller a Mallorca. A partir de finals de gener fins a finals de febrer, l’illa floreix amb tons blancs i rosats convertint els nostres paisatges en un gran atractiu turístic. Però la flor de l’ametller és molt més que això, suposa l’inici d’una producció d’un fruit sec autòcton amb unes qualitats i sabor que li han merescut la distinció de producte qualificat.

Quant a la definició del producte, es tractava d’aconseguir-ne un que podés ser recomanat per a celíacs, vegetarians, nens, gent gran i persones amb malalties cardiovasculars. Havia de ser un producte 100% natural sense additius amb un gran nivell nutricional ja que la grassa de l’ametlla supleix l’oli afegit aconseguint davallar calories i greixos. Per un altra costat, també ens preocupa la manca de presència de la cuina tradicional dintre de l’alimentació diària de les famílies al dia d’avui.

Són per aquests i, per altres nombrosos motius, pels quals hem emprés la tasca de convertir l’ametlla mallorquina en un condiment privilegiat que vengui qualitat, expectatives i innovació.

Volem crear nous hàbits de consum de l’ametlla mallorquina, noves textures i sabors diferents. Allò que realment volem és convertir l’ametlla en un producte gourmet mitjançant el disseny, capaç de respondre a una necessitat com és el menjar i aportar-li el valor d’exquisidesa alhora que se simplifica el procés d’elaboració i cocció.

Des de aquesta perspectiva varem començar la nostra recerca per a dissenyar un producte gastronòmic, que tornés a posar l’ametlla mallorquina dintre del context de l’economia balear.

Metodologia aplicada

En primer lloc vam fer un estudi exhaustiu de l’ametlla mallorquina,comprovant, que a Mallorca hi ha més de 50 espècies d’ametlla. Ens vam basar amb una idea una mica romàntica dels records de la infantesa, del que significava a l’economia de les cases la recollida de l’ametlla.

El procés de disseny va començar fent un estudi hermenèutic de les receptes de la cuina tradicional balear, el qual ens va aportar una dada tan significativa com el fet que quan més antiga la recepta, més presència d’ametlla hi havia en el plat. També va servir per veure els molts altres ingredients que l’acompanyaven, els quals agruparem per incidència.

Una vegada agrupats els ingredients sorgeixen les preguntes:

 • Què fem amb ells?
 • Quina solució ens dona la recepta analitzada?
 • Perquè avui no es cuinen les receptes tradicionals?
 • Perquè aquestes han quedat relegades a les avies i als restaurants?

La resposta immediata arribava per experiència personal: manca de temps!

Va ser en aquest punt quan entrà en joc l’usuari.

La pregunta es formula ara diferent: Cóm podem solucionar-li l’elaboració d’aquestes receptes?

Tenim els ingredients, però això no basta, es necessari incorporar el valor afegit, alguna cosa més, si volem ser-li útil. Un valor ha de ser cursar les passes d’elaboració d’aquestes receptes, per tant, és necessari que tots els ingredients ja vinguin preparats, cuinats.

Varem arribar a la conclusió que el valor afegit era sotmetre tots aquests elements a una cocció lenta i a baixa temperatura que ens donava com a resultat un producte que ens podia substituir els sofregits de moltes d’aquestes receptes. Però no tan sols economitzàvem temps, si més no, el resultat del plat era més saborós i més sa, ja que substituíem les grasses afegides per l’oli natural de l’ametlla i el mateix temps, aquesta era l’enllaç entre tots els demés ingredients i donava cohesió als sabors.

En la recopilació de dades sobre el sector i la identificació de productes es va detectar una gran manca d’informació que existeix en relació amb els condiments alimentaris de l’estil gourmet. Aquest fet va provocar que la realització d’aquest estudi es convertís en una tasca força complicada, ja que es tracta d’un sector que té una sèrie de característiques molt particulars, com són, entre altres:

 • Es tracta d’un sector que està canviant molt ràpidament.
 • Està molt influenciat pels avenços aconseguits a través de programes de Recerca i Desenvolupament (R + D) de les empreses i de les universitats.
 • Està molt influenciat pels hàbits moderns de consum que fa que cada vegada es cuini menys i que calgui oferir productes frescos i elaborats de més durada, guardant els sabors i textures tradicionals.
 • El desenvolupament de nous productes està molt limitat per les legislacions de tots els països, i pels efectes que pot tenir en el consum humà a llarg termini.

El que hi ha al mercat fins a data d’avui són condiments, com per exemple les distintes sals que han sortit al mercat en els darrers anys. L’ametlla, com a condiment tot sol no ens va convèncer.

Buscàvem accions per a facilitar la vida al usuari, actualment molt ocupada per la feina, la vida personal i familiar, i d’aquí va sortir un preparat que, entre d’altres coses, simplifica la compra; amb Ametlla + ara tan sols has de comprar la carn o el peix i Ametlla +. Ens estalvia’m el sofregit, tallar i pelar, picar, la verdura, compra de diversos ingredients.

Molta gent fuig de la cuina per evitar feina, fet que provoca una desaparició gradual de la cuina de les àvies; en canvi, si els dius que poden fer uns escaldums en menys de 45 minuts, sense haver de fer ni el sofregit ni la picada, que tampoc han de menester una compra gran dels diferents ingredients, i que amb el producte s’avança molt, Ametlla + es converteix en un estímul per menjar plats d’antany amb una metodologia innovadora i ràpida convertint el plat en un producte saludable i saborós. És tan fàcil com sofregir la carn, afegir el brou o aigua i Ametlla +.

La realització d’aquest estudi era poder definir les estratègies de màrqueting pel que fa al producte, fixar el preu, pensar la distribució i la promoció. Ha estat molt determinant que les estratègies de marketing vagin d’acord i es basin en la filosofia de disseny de l’empresa.

El futur

Ara per ara, Ametlla + són tres pots amb els condiments següents: per al peix, pastes, verdures, pot blau; per a la carn, llegums, guisats, pot verd; per a postres, dolços i amanides, pot vermell.

S’han editat bosses i davantals de cuina que es venen d’objectes singulars.

Fins ara, la creació d’Ametlla + ha tingut una resposta inicial molt positiva, tant a les illes com també dins el mercat alemany. Els tres pots d’Ametlla +, els davantals i les bosses són els primers productes que surten de la nostra iniciativa i ja estam pensant en noves aventures i projectes.

La primera que volem incentivar és la captació de grups turístics en l’època de la floració de l’ametller, desestacionalitzant així, la temporada turística. Creiem que el discurs sobre del paisatge agrícola local i el seu aprofitament turístic aporta valors per augmentar el turisme de qualitat, on la ruta dels ametllers es complementi amb una ruta gastronòmica i d’explicació dels costums tradicionals illencs.

Nosaltres creiem fermament que els paisatges balears dels ametllers en flor són una visió única de bellesa natural.

Si al Japó o al Valle del Jerte han aconseguit ser reconeguts mundialment pels seus cirerers en flor, perquè no nosaltres amb la flor de l’ametller?

Aiximateix ja estam fent feina per treure al mercat nous productes, com l’oli d’ametlla, producte de gran exquisidesa i també aviat tindrem uns nous pots de bessons d’ametlla mallorquina torrats al foc de llenya, mesclats amb diferents ingredients: amb romaní, tomàtiga, amb formatge, amb curri picant i amb plàtan.

L’ametlla és el nostre fil conductor, que ens lliga gastronomia amb turisme, economia amb ecologia, agricultura amb industria i comerç.

Bàrbara Flaquer, cofundador de l’Ametlla +

Ametlla + was founded in 2010 in Palma de Mallorca with the aim of designing and creating products derived from Mallorcan almonds.
Designed products must be the final result of extensive research in order to achieve balance between good food and healthy diet. This is the philosophy of this company founded by five partners with very different backgrounds.

The protagonist of this story are:

 • Gemma Bes Padrós degree in Nutrition at King’s College London and a diploma in Dietetics and Nutrition, clinical experience, journalist and writer;
 • Dolca Feliu Aymar, psychology degree, Master in Business Administration, an expert in management groups;
 • Bàrbara Flaquer, training in interior design and product design at the Eina School of Barcelona, and at the Universitat Politècnica de Catalunya;
 • Maria del Mar Socias Camacho, BA in Humanities, and expert in mediation and vocational guidance;
 • Catalina Cañellas, expert in the management of tourist services.

We believe that people behind any project are central to its success. In our case the variety and complementary nature of our personal and professional experiences work together to make our team our greatest strengths: we combine the ability to negotiate, networking skills, creativity and market knowledge.
In order to achieve our aims we set out to design a range of products which deliver not only quality and exceptional taste, but also remind us of the old flavors so typical of Mallorca, so that these are discovered or re-discovered at home.
Ametlla + is the product of this philosophy; it recovers the almond as a base and as a raw material used to promote and maintain traditional recipes left to us by our ancestors. Another benefit of the Ametlla + products is that they bring traditional flavours to our kitchen, flavours which were only achieved by searching quality ingredients and spending long periods of time in front of the stove, which we have now applied to modern day cooking habits and styles.

Project objectives

We could say that the main motivation for our project is an ongoing love for our tradition and culture. This project was born with the intention of transforming an autochthonous product, the Mallorcan Almond, which we believe has a great deal of potential within the current market.
We are extremely concerned with the way almond trees and almonds themselves are currently being neglected. Nowadays few people consider them a profitable product, and trees are being increasingly abandoned. It is a vicious cycle; less almonds are collected, which in turn means that the trees also flower less.
Winter is the almond blossom season in Mallorca. The island’s landscapes are covered in white and pink flowers from the beginning of January until the end of February, which make for a great tourist attraction. But there is much more to the almond blossom than what meets our eyes; it marks the beginning of the fruit production stage of trees, it precedes the almond with qualities and flavor that outstands them as unique quality products.
When it came to defining our product, we wanted to obtain something which could be recommended for celiacs, vegetarians, children, the elderly and people with cardiovascular diseases. It had to be a 100% natural product, without additives and rich in nutritional benefits, bearing in mind that fat contained in almonds can substitute any added oil and therefore reduce calories and fats. We were also concerned by the lack of traditional cuisine in daily diets of modern days families.
These are some of the many reasons why we have decided to turn the Mallorcan Almond into a superior condiment which stands for quality, expectation and innovation.
We want to create new eating habits when it comes to the Mallorcan Almond; new textures and different flavours. In fact, what we really want to do is turn the almond into a gourmet product which is able to respond to the requirements of daily meals, contributes with an exceptional flavor and simplifies the whole preparation and cooking process as well.
From this perspective we began our research in order to design a gastronomic product which would reintroduce the Mallorcan Almond into the Balearic economy.

Methodology

Firstly we carried out detailed research on the Mallorcan Almond, and discovered that there are 50 different species of almond in Mallorca. We started with our slightly romantic childhood memories, which in turn reminded us of traditional household economy systems and collecting almonds. In any case, what is design if not an activity which plays with emotions certain things arise?
As for the design process we started by conducting a hermeneutic study of traditional Balearic recipes which turned out to be very revealing; we discovered that the older the recipe, the more almonds featured as an ingredient for the dish. It was also interesting to see the great variety of ingredients combined with almonds, and we made note of these.
Once we had a list of all the featured ingredients, we were faced with the following questions:

 • What do we do with them?
 • What does this recipe analysis show us?
 • Why are traditional recipes no longer used?
 • Why have they been relegated to grandmothers and restaurants?

The answer was obvious and immediate through our own personal experience: lack of time!
At this stage we included users as a central part of our research.
The question became quite different: How do we break down the amount of time and effort needed in these recipes?
We may have ingredients, but that is not enough; we need to incorporate added value: something more, if we want to be useful. We needed something that would cover the process involved in the recipe, in other words all the ingredients need to come ready made, precooked.
We came to the conclusion that the added value was to slow-cook all the ingredients on a low temperature and so end up with a product which we could use as a substitute for the basic products we needed to start most of these recipes (such as chopped onion, garlic and tomato). Not only would we save ourselves time, but the final dish would be tastier and healthier as the natural oils contained within the almond allow you not to add any oils or fats, and at the same time, the almond would act as a link between the rest of the ingredients and bring coherence to the flavours.
While we were collecting this information about the sector and identifying products we discovered that there is a great lack of information related to gourmet condiments. This fact made it quite difficult for us to conduct our study, as the sector has certain very specific characteristics, which include:

 • This is a sector which is changing rapidly.
 • It is very strongly influenced by developments achieved through Research and Development programmes carried out by companies and universities.
 • It is strongly influenced by modern eating habits which suggest that people cook less and less and that there is a demand for fresh and readymade products which last longer, and which are able to conserve their traditional flavours and textures.
 • The development of new products is strictly limited by country legislations and by the long term effects which the product could cause when consumed by humans.

Today condiments are available on the market, such as the various gourmet salts which have been launched over recent years. We did not want to limit ourselves producing a condiment using only almonds.
We were looking for ways to help end users and to make their lives easier: people are becoming increasingly busy at work and in their personal and family lives and that is how we came up with a preparation which, amongst other things, results in less shopping time. With Ametlla + all you have to do is buy meat or fish and the Ametlla + itself. We don´t need to worry about onions or tomatoes, chopping or peeling, or even buying vegetables.
Many people avoid the kitchen just to avoid the necessary work, and this is causing the gradual disappearing of our grandmothers’ recipes. But, if you tell the consumer that they can cook a traditional Mallorcan dish, such as Escaldums, in less than 45 minutes, without any chopping and barely any prep at all, and without having to buy long lists of ingredients, people become very interested and Ametlla + becomes a stimulus for recreating old fashioned dishes in an innovative and fast way, as well as turning the dish into a healthy and tasty meal. It is as easy as browning the meat, adding the stock or water and Ametlla +.
Apart from researching the product opportunity and its potential within the high end food market, another reason for conducting this research was to establish some marketing strategies for the product, to fix prices, think about distribution processes and promotion. We decided that the marketing strategies must be in accordance with and based on the company’s design philosophy. therefore we are targeting a consumer who likes to eat and live well but who doesn’t have a lot of free time to do things like cooking.

The future

The Ametlla + product range currently features three tins of condiments: the blue tin is recommended for fish, pasta and vegetables; the green tin is recommended for meats, pulses and stews; and the red one for desserts, sweets and salads.
We have also launched a range of bags and aprons which are sold as original gift items.
Ametlla + has so far benefited by a very positive initial response, both in the islands and in the German market. The three types of Ametlla +, the aprons, bags and oil are the first in a forthcoming series of different exciting products and projects. The next project we would like to promote is one involving tourists attraction to the island during almond blossom season, thereby extending the current tourist season. We believe that, by promoting to tourists visiting the island further knowledge of the local agricultural scenery, we can add values prompting high quality tourism, whereby a visit to the almond groves could be complemented by a gastronomic route with guided explanations about traditional customs on the island.
Since Japan and the Jerte Valley have become internationally renowned for their cherry blossoms, why can’t the same thing happen for us here with the almond blossoms?
At the same time, we are already working on new products, such as almond oil; an extremely tasty product, as well as small Mallorcan almonds toasted on a log fire and mixed with different ingredients such as rosemary and tomato, cheese, curry and even banana.
Almond is the thread which connects gastronomy with tourism, economy with ecology and agriculture with industry and commerce.
Bàrbara Flaquer, designer, co-founder of Ametlla +Ametlla + è stata fondata nel 2010 a Palma di Maiorca con lo scopo di progettare e creare prodotti derivati dal Mandorlo di Maiorca.
Il progetto è il risultato di una ricerca che mira al raggiungimento di un equilibrio tra buon cibo e dieta sana. Questa è la filosofia dell’azienda fondata da cinque donne con vari background.
Le protagoniste di questa storia sono:

 • Gemma Bes Padrós, laurea in Nutrizione presso la King’s College London e diploma in Dietetica e Nutrizione, esperienza clinica, giornalista e scrittrice;
 • Dolça Feliu Aymar, laurea in psicologia, Master in Business Administration ed esperta in gestione dei grupp;
 • Bàrbara Flaquer, formazione in interior design e product design alla scuola Eina di Barcellona e presso la Universitat Politècnica de Catalunya;
 • Maria del Mar Socias Camacho, laurea in Lettere e Filosofia ed esperta in intermediazione e orientamento professionale;
 • Catalina Cañellas, esperta in gestione dei servizi turistici.

Crediamo che le persone siano centrali per la riuscita di un progetto. Nel nostro caso, la varietà e la natura complementare delle diverse traiettorie personali e professionali, fanno del nostro team uno dei maggiori punti di forza: uniamo la capacità di negoziare e di fare rete, la creatività e la conoscenza del mercato.
Per raggiungere i nostri obiettivi abbiamo deciso di progettare una gamma di prodotti che non solo garantiscono la qualità e il gusto, ma ci ricordano anche i sapori del passato, tipici di Maiorca, da riscoprire in casa.
Ametlla + è il risultato finale di questa filosofia: recupera la mandorla come materia prima e la utilizza per mantenere, riscoprire e promuovere le ricette tradizionali tramandate dai nostri antenati; recupera ingredienti di qualità e, grazie al processo di trasformazione della mandorla, riduce il tempo da passare ai fornelli per la preparazione dei piatti, come richiede lo stile di vita contemporaneo.

Obiettivi progettuali

La motivazione principale per i nostri progetti è l’amore per la nostra tradizione e cultura. Infatti, questo progetto nasce con l’intento di valorizzare un prodotto autoctono, la mandorla di Maiorca, che riteniamo abbia un grande potenziale nel mercato attuale, seppur sottovalutato.
Oggi poche persone considerano questa produzione redditizia e i campi piantumati a mandorli sono sempre più abbandonati. È un ciclo vizioso; meno mandorle raccolte, meno alberi che fioriscono.
A Maiorca l’inverno è la stagione della fioritura dei mandorli. I paesaggi dell’isola si ricoprono di fiori bianchi e rosa dall’inizio di gennaio fino alla fine di febbraio. Ciò è un elemento di forte attrazione turistica. Ma c’è molto di più: la fioritura segna l’inizio della fase di produzione del frutto, che diventerà mandorla (il frutto secco), il cui pregio e sapore danno vita a un prodotto di qualità unica.
Quando si è trattato di definire il nuovo prodotto, abbiamo deciso di dedicarci a qualcosa che potesse essere raccomandato per i celiaci, i vegetariani, i bambini, gli anziani e le persone con malattie cardiovascolari. Doveva essere un prodotto naturale al 100%, senza additivi e ricco di qualità nutrizionali. Tenendo conto del fatto che il grasso contenuto nelle mandorle può sostituire, nella preparazione dei cibi, gli oli aggiunti, si riducono le calorie e i grassi. Un’altra motivazione per il progetto è stata la consapevolezza della graduale scomparsa delle ricette tradizionali, che sono escluse dalla dieta quotidiana delle famiglie.
Per questo abbiamo deciso di trasformare la “Mandorla di Maiorca” in un condimento superiore, sinonimo di qualità, aspettative e innovazione.
Vogliamo stimolare nuove abitudini alimentari, nuovi sapori e consistenze del cibo. Ciò che vogliamo davvero fare è trasformare la mandorla in un prodotto gastronomico, in grado di rispondere alla necessità dei pasti quotidiani, contribuire a migliorarne il sapore e inoltre semplificarne la preparazione e la cottura.
Con questa prospettiva abbiamo iniziato la nostra ricerca, al fine di progettare un prodotto gastronomico che reintroducesse la “Mandorla di Maiorca” nell’economia delle Baleari.

Metodologia

In primo luogo abbiamo condotto una ricerca dettagliata sul “Mandorlo di Maiorca”, e abbiamo scoperto, che nell’isola ci sono 50 specie diverse di mandorlo. Abbiamo iniziato con i romantici ricordi d’infanzia, con i tradizionali sistemi dell’economia familiare, la raccolta delle mandorle.
Per il processo di design abbiamo condotto uno studio ermeneutico (critico/analitico) delle ricette tradizionali delle Baleari, che è stato rivelatore. Abbiamo scoperto che più antiche erano le ricette, più le mandorle erano tra gli ingredienti della pietanza. E’ stato anche interessante scoprire la grande varietà di ingredienti combinati con le mandorle, e abbiamo preso nota di essi. Una volta creata la lista degli ingredienti più usati, ci siamo trovati di fronte alle seguenti domande:

 • Cosa facciamo con tali ingredienti?
 • Che cosa ci mostra l’analisi condotta?
 • Perché le ricette tradizionali non sono più in uso?
 • Perché tali ingredienti sono usati solo dalle nonne e dai ristoranti?

La risposta era ovvia e immediata: mancanza il tempo!
In questa fase abbiamo incorporato l’utente come parte centrale della nostra ricerca.
Poi la questione si è trasformata: come facciamo a ridurre la quantità di tempo e lo sforzo necessario alla preparazione di queste ricette?
Possiamo avere gli ingredienti, ma questo non è sufficiente, abbiamo bisogno di incorporare un valore aggiunto, qualcosa in più, se vogliamo essere utili.
Avevamo bisogno di qualcosa che riguardasse il processo di elaborazione della ricetta, in altre parole tutti gli ingredienti avevano bisogno di essere già pronti, precotti.
Siamo giunti alla conclusione che il valore aggiunto sarebbe stato quello di rallentare la cottura di tutti gli ingredienti, cucinandoli a bassa temperatura, per avere un prodotto da usare come sostituto degli ingredienti base di cui avevamo bisogno per preparare la maggior parte delle ricette (come ad esempio cipolla, aglio e pomodoro). Tale procedimento non solo fa risparmiare tempo, ma il piatto finale è più saporito e più sano, perché grazie all’azione degli oli naturali della mandorla non è necessario aggiungere altri oli o grassi e, al tempo stesso, la mandorla agisce da legante con gli altri ingredienti, rendendo coerenti i sapori.
Mentre raccoglievamo informazioni e identificavamo il nostro prodotto con la tipologia “condimenti da gourmet”, scoprivamo che c’è una grande carenza di informazioni relative a questo specifico settore. Questo ha reso più difficile la nostra ricerca. Notavamo comunque che i prodotti gourmet stanno cambiando rapidamente perché:

 • fortemente influenzati dagli sviluppi ottenuti con programmi di ricerca e sviluppo svolti dalle imprese e dalle università.
 • si allineano alle attuali abitudini alimentari, tenendo conto che le persone cucinano sempre meno e che esiste una domanda di prodotti freschi e confezionati che durano più a lungo, che sono in grado di conservare sapori e consistenze.

Però, lo sviluppo di nuovi prodotti è strettamente limitato dalle legislazioni nazionali e dagli effetti che, a lungo termine, il prodotto potrebbe causare, se consumato dagli esseri umani.
Oggi vi sono vari condimenti disponibili sul mercato, come i sali da gourmet lanciati negli ultimi anni. Ma noi non volevamo limitarci a produrre un condimento utilizzando solo mandorle.
Eravamo alla ricerca di nuovi modi per aiutare l’utente finale e rendergli la vita più facile; le persone sono sempre più impegnate nel lavoro e nella vita personale e familiare. Così abbiamo pensato a una preparazione che, tra l’altro, permettesse di comprare meno ingredienti. Con Ametlla + tutto quello che si deve comprare è la carne o il pesce e Ametlla + stesso. Non c’è bisogno di preoccuparsi di cipolle o pomodori, di tagliare o sbucciare.
Molte persone non cucinano più, e questo sta causando la progressiva scomparsa delle ricette delle nonne. Ma, se si propone al consumatore di poter cucinare un piatto tradizionale di Maiorca, come l’Escaldums, in meno di 45 minuti, senza dover acquistare lunghi elenchi di ingredienti, da lavare e tagliare, la gente è più interessata e Ametlla + diviene uno stimolo per riproporre i piatti tipici in modo innovativo e veloce, trasformando la pietanza in un pasto sano e gustoso. Sarà facile, come rosolare la carne aggiungendo il brodo o l’acqua e Ametlla +.
La nostra ricerca ha cercato inoltre di definire alcune strategie di marketing per il prodotto, di fissarne i prezzi e di pensare a processi di distribuzione e promozione. Abbiamo deciso che le strategie di marketing dovevano essere conformi all’intera filosofia del progetto

Il futuro

La gamma di prodotti Ametlla + comprende attualmente tre tipologie di condimenti in barattolo: il barattolo blu è consigliato per pesce, pasta e verdure; quello verde è consigliato per carni, legumi e stufati; e quello rosso per dessert, dolci e insalate.
Abbiamo anche lanciato una collezione di borse e grembiuli venduti come articoli da regalo.
Ametlla + ha finora beneficiato di una risposta iniziale molto positiva, sia nelle isole, sia all’interno del mercato tedesco. I tre tipi di Ametlla +, i grembiuli, le borse e l’olio sono i primi di quella che sarà una serie di interessanti prodotti e progetti.
Il prossimo progetto sarà rivolto a incrementare e destagionalizzare il turismo verso l’isola durante la stagione della fioritura dei mandorli. Crediamo che fornendo ai turisti nuove conoscenze sul paesaggio agricolo locale si favorisca un turismo di qualità. La visita ai mandorleti potrebbe essere integrata con un percorso gastronomico guidato e iniziative culturali di supporto.
Se il Giappone o la Valle del Jerte, sono conosciuti nel mondo per i loro ciliegi in fiore, perché non può accadere la stessa cosa qui con i fiori di mandorlo?
Allo stesso tempo, stiamo già lavorando su nuovi prodotti, come l’olio di mandorle e altri prodotti, fatti con piccole mandorle di Maiorca, tostate su fuoco a legna e mescolate con vari ingredienti, come rosmarino e pomodoro, formaggio, curry e anche banana.
La mandorla è per noi il filo che collega la gastronomia al turismo, l’economia con l’ecologia e l’agricoltura con l’industria e il commercio.
Bàrbara Flaquer, designer, co-fondatrice di Ametlla +

Lascia un commento